angie

ANGIE

14-20 martie este săptămâna de conștientizare asupra afecțiunilor cerebrale. De această dată ne concentrăm atenția asupra importanței cercetării în cazul accidentului vascular cerebral. În fiecare zi vom împărtăși înformații despre cercetările noi și interesante despre AVC în Europa.

 

Azi vorbim despre ANGIE – Tratament direcționat folosind microboți

 

Cele mai multe accidente vasculare cerebrale apar atunci când un vas de sânge din creier este blocat din cauza unui cheag și se numesc accidente vasculare cerebrale ischemice. Cheagul de sânge împiedică apoi alimentarea cu oxigen a zonelor din creier afectate, ducând la moartea subită a țesutului cerebral. AVC este o cauză principală de deces și dizabilitate la nivel mondial. Estimările arată că rata de AVC va crește în următorii ani.

 

Cel mai comun tratament al acestui tip de AVC implică injectarea unui medicament (numit rtPA) în sânge care acționează pentru a dizolva cheagul. Din păcate, în timp ce rtPA este eficient pentru dizolvarea acestor cheaguri, are multe efecte secundare, inclusiv sângerare internă, umflare și multe altele.

 

În tratamentul accidentului vascular cerebral, medicul trebuie să găsească un compromis între administrarea unei cantități suficiente de rtPA pentru a dizolva cheagul din creier și reducerea dozei acestuia pentru a evita efectele secundare. Aceste reacții adverse limitează, de asemenea, timpul în care rtPA poate fi utilizat la câteva ore după primele simptome. Astfel, multe accidente vasculare cerebrale nu sunt tratate deloc.

 

În proiectul ANGIE, dezvoltăm o abordare nouă pentru tratamentul accidentelor vasculare cerebrale. Prin direcționarea magnetică a microroboților către cheag, putem livra rtPA direct la locul accidentului vascular cerebral. Această abordare ne permite să livrăm concentrații mai mari de rtPA direct în cheag, reducând în același timp cantitatea de rtPA utilizată cu un factor de 10.000.

 

Tehnologia ANGIE va permite deschiderea mai rapidă a cheagurilor de sânge, extinderea

fereastra de tratament și reducerea efectelor secundare ale tratamentului. Sperăm că acest

lucru va crește calitatea vieții pacienților și va reduce decesele și dizabilitățile cauzate de accident vascular cerebral.

 

Pentru mai multe informații accesați site-ul  h2020-angie.eu/

Profesorul Salvador Pané Vidal vorbește despre această cercetare pe youtu.be/EKWhOufhr4M

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin acordul de finanțare cu numărul 952152.