Comunicat

29 Octombrie, Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral

Prevenția AVC-ului: Să o începem ASTĂZI, să o continuăm MÂINE, să o realizăm în  fiecare ZI!

Cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral (AVC), Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) își alătură vocea organizațiilor de la nivel internațional și național care aduc în discuție problematica AVC, într-un efort comun de conștientizare asupra identificării cât mai precoce a semnelor și simptomelor unui AVC, dar și că prin schimbări la nivel comportamental și alimentar putem preveni accidentul vascular cerebral.

Știați că?

 • Anual, în România se produc între 60 și 70 de mii de accidente vasculare cerebrale. Dintre acestea majoritatea sunt ischemice[1].
 • Fumatul, consumul excesiv de alcool și obezitatea sunt printre cei mai des întâlniți factori care pot cauza un AVC[2].
 • Un AVC poate fi extrem de grav, adesea fiind soldat chiar cu decesul persoanei.
 • Pacienții care au supraviețuit unui AVC pot suferi urmări ireversibile:
 • Slăbiciune/Paralizie parțială;
 • Dispariția senzației tactile;
 • Labilitate emoțională/Depresie/Anxietate;
 • Tulburări de limbaj și memorie.[3]

Cauzele Principale ale Accidentului Vascular Cerebral

Cunoașterea factorilor de risc poate reprezenta un ajutor de nădejde în prevenirea unui AVC și în ajustarea stilului de viață. Deși poate exista și un factor ereditar în cazul persoanelor care au suferit un AVC, prevenția poate reduce acest risc la cote minime, pe când neglijența poate maximiza riscul, chiar și în cazul persoanelor ce nu prezintă un astfel de factor ereditar.

Factorii principali sunt, astfel, reprezentați de rezultate directe ale stilului de viață, fie că vorbim despre obiceiuri culinare, sedentarism sau vicii. Printre aceștia, se numără:

 • Hipertensiunea arterială;
 • Obezitatea;
 • Diabetul zaharat;
 • Consumul de alcool;
 • Nivelul crescut de colesterol.[4]

Pe de altă parte, un AVC poate fi influențat și de factori ce nu țin de stilul de viață, precum vârsta înaintată, sursa genetică sau diverse tratamente cu anticoagulante orale[5], însă adoptarea unui stil de viață sănătos este extrem de importantă, indiferent de situație.

„Trebuie să înțelegem că în România, Accidentul Vascular Cerebral reprezintă o adevărată problemă. Avem mulți oameni care suferă un AVC anual și considerăm că este foarte important să încercăm, pe cât posibil, să prevenim această afecțiune, dar și să știm cum să îi identificăm cât mai precoce semnele. În cazul unui AVC, cu cât este diagnosticat mai rapid, cu atât șansele de supraviețuire și recuperare a pacientului sunt mai mari”, a declarat prof. univ. dr. Bogdan Popescu, vicepreședintele Colegiului Medicilor din Municipiul București și fost președinte al Societății de Neurologie din România.

Colegiul Medicilor din Municipiul București își alătură vocea împreună cu ALIA (Asociația Luptei Împotriva AVC) într-un efort comun de conștientizare și informare cu privire la AVC și considerăm că este extrem de important că medicii au lângă ei reprezentanți ai societății civile când se discută și se prezintă populației problematica unei afecțiuni foarte grave cum este accidentul vascular cerebral. Este foarte important că în ultima perioadă se discută public despre problematica AVC-ului, de la lipsa unei infrastructuri dotate corespunzător la nivel național, la lipsa de medici specialiști în anumite zone geografice, care ar putea să intervină rapid în cazul unui pacient cu AVC, până la lipsa centrelor de recuperare în raport cu numărul de pacienți”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Prevenirea Accidentului Vascular Cerebral[6]

Dieta echilibrată si mișcarea reprezintă elementele principale pentru menținerea unui stil de viață sănătos. Păstrarea unui nivel optim de colesterol și a unei greutăți în limite normale se poate face cu ajutorul unei diete bogate în legume și pește, cu un nivel scăzut de sare și grăsimi saturate, scăderea greutății corporale fiind influențată și de activitatea fizică regulată.

De asemenea, medicii recomandă realizarea unor analize medicale periodice, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra stării de sănătate. Astfel, cunoașterea glicemiei, a colesterolului și frecvența ritmului cardiac sunt esențiale pentru a asigura o monitorizare eficientă în vederea prevenirii accidentelor vasculare.

Nu în ultimul rând, viciile reprezintă un factor de risc major al accidentelor vasculare cerebrale. Fumatul și inhalarea fumului de tutun, de exemplu, cresc riscul de ateroscleroză, iar tensiunea arterială devine temporar mai mare după fiecare țigară fumată[7].

[1] https://alia.org.ro/avc/situatia-avc-in-romania/

[2] https://alia.org.ro/avc/care-este-riscul-meu-de-avc/

[3] https://alia.org.ro/avc/viata-dupa-un-avc/

[4] https://alia.org.ro/avc/care-este-riscul-meu-de-avc/

[5] https://alia.org.ro/avc/care-este-riscul-meu-de-avc/

[6] https://alia.org.ro/avc/cum-poate-fi-prevenit-un-avc/

[7] https://cpr.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/smoking-high-blood-pressure-and-your-health