Brain Awareness Week

Brain Awareness Week

Săptămâna 14-20 martie a fost dedicată conștientizării afecțiunilor cerebrale, iar SAFE STROKE – Alianța STROKE pentru Europa a dedicat aceste zile cercetării în accidentul vascular cerebral.

 

Mai multe studii pe această temă au fost dezbătute în fiecare zi de specialiști care lucrează în cele mai mari centre din Europa.

 

Accidentul vascular cerebral este una dintre principalele cauze globale de deces și dizabilitate. Cele mai multe atacuri cerebrale apar atunci când un cheag de sânge blochează o arteră care alimentează creierul. Acesta se numește accident vascular cerebral ischemic. În urma unei astfel de probleme, zona din creier afectată nu mai primește oxigen și substanțe nutritive. Cu cât cheagul rămâne mai mult, cu atât mai puțin sânge și oxigen este furnizat creierului, ceea ce duce la leziuni ale creierului și dizabilitate post-accident vascular cerebral.

 

În prezent există două metode de tratament pentru AVC ischemic: tromboliza intravenoasă – care constă în administrarea unei perfuzii care are rolul de a dizolva cheagul de sânge format (se aplică în cel mult 4,5 ore de la debutul simptomelor) și trombectomia mecanică – presupune scoaterea cheagului de sânge cu un dispozitiv special – această procedură se poate aplica în maximum 6 ore de la apariția simptomelor.

 

În centrele din Europa se fac, pe bani de la Uniunea Europeană, cercetări pentru a îmbunătăți tratamentul pacienților care suferă un AVC. Unul dintre ele se cheamă TENSION. Acesta presupune colaborarea între specialiști din mai multe universități europene, dar și participarea unor supraviețuitori ai accidentului vascular cerebral, care vor să afle dacă trombectomia mecanică poate fi utilizată în siguranță pentru bolnavii care în urma atacului cerebral au leziuni cerebrale mari.

 

Dr Silke Hopf-Jensen, Germania: ″Proiectul nostru a început în 2018 și, până acum, aproape 200 de pacienți cu AVC au participat la studiu în 40 de centre din Europa. Rezultatele noastre timpurii arată că unii pacienți cu accident vascular cerebral sever și leziuni cerebrale extinse pot beneficia de trombectomie mecanică. Am demonstrat că îndepărtarea cheagului permite sângelui să curgă înapoi în arterele unora dintre acești pacienți. Acești bolnavi ar trebui apoi să se recupereze cu mai puține sechele decât ar fi avut fără trombectomie.

Studiul nostru arată că localizarea cheagului în creier ar putea afecta recuperarea după trombectomia mecanică. De exemplu, dacă accidentul vascular cerebral are loc în zonele care controlează limbajul sau mișcarea brațului ori a piciorului, acești pacienți ar putea avea șanse mari de recuperare completă după trombectomie. Trebuie să dezvoltăm urgent mai multe opțiuni de tratament pentru acei pacienți care suferă de AVC ischemic sever cu leziuni prelungite ale AVC. Sper că, datorită acestei cercetări, cu contribuția pacienților cu AVC și a cercetătorilor din toată Europa, putem oferi o terapie mult mai axată pe pacient și să creștem accesul la acest tratament eficient în toată Europa.

 

Studiul TENSION a primit finanțare prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene în baza acordului de grant nr. 754640 și se desfășoară până în 2023.

 

Tags :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spitale în care se poate realiza tratament prin tromboliză intravenoasă și proceduri endovasculare (trombectomii) pentru pacienții cu accident vascular cerebral ischemic acut.

Spitale în care se poate realiza tratament prin tromboliză intravenoasă pentru pacienții cu accident vascular cerebral ischemic acut

Articole Recente

 • BROȘURI: VIAȚA DUPĂ UN ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL
  Viața unei persoane se poate schimba foarte mult după un accident vascular cerebral. La fel și viața celor apropiați, care trebuie să îi ajute să ...
 • Spasticitatea Post-AVC
  Ce este spasticitatea?   Spasticitatea este una dintre complicațiile cele mai frecvente ale accidentului vascular cerebral. Se caracterizează ...
 • ANGIE
  14-20 martie este săptămâna de conștientizare asupra afecțiunilor cerebrale. De această dată ne concentrăm atenția asupra importanței cercetării în ...
 • Dr-Silke-Hopf-JensenBrain Awareness Week
  Săptămâna 14-20 martie a fost dedicată conștientizării afecțiunilor cerebrale, iar SAFE STROKE – Alianța STROKE pentru Europa a dedicat aceste ...
 • Viața după un AVC
  Accidentele vasculare afectează oamenii în moduri diferite. Unele persoane care au suferit un accident vascular vor rămâne cu sechele neurologice ...