BROȘURĂ: SPASTICITATEA DUPĂ ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL

CE ESTE ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL?

 

Este o afectare cerebrală cauzată de întreruperea alimentării cu sânge oxigenat a unei zone a creierului în urma obstrucției unei artere (accident vascular cerebral ischemic) sau a ruperii acesteia (accident vascular cerebral hemoragic).

 

CE ESTE SPASTICITATEA?

 

În mod normal, mușchii păstrează, chiar și în absența contracției musculare voluntare, o activitate bazală de contracție continuă numită tonus muscular, evaluabilă prin manevre simple, cum ar fi mobilizarea pasivă a segmentelor corpului și palparea mușchilor scheletici.

În condiții de afectare patologică, tonusul muscular poate fi modificat atât în sensul scăderii (hipotonie), cât și, mai frecvent, în sensul creșterii sale (hipertonie).
Spasticitatea este o afecțiune în care anumiți mușchi se contractă în mod continuu, ceea ce duce la un tonus muscular crescut și la rigiditatea acelor mușchi responsabili de postura normală și de mobilitatea corpului.
Spasticitatea este o consecință a sindromului neuronului motor central (sindromul piramidal). Acesta include căile motorii de la nivelul creierului sau al coloanei vertebrale. Principala zonă afectată la nivelul creierului este cortexul cerebral. În momentul în care apar dezechilibrele, se modifică fluxul normal de semnalizare dintre sistemul nervos și mușchi, ceea ce duce la activitate musculară ridicată (de exemplu, spasticitate).
Spasticitatea implică o contracţie involuntară severă şi dureroasă a unor grupe musculare, putând fi determinată de afecțiuni cerebrale (ex: accidente vasculare cerebrale, traumatisme, etc.) sau ale măduvei spinării, generând astfel dizabilităţi importante.

 

Clinic, se manifestă printr-o creștere a tonusului muscular dependentă de velocitatea mișcării, atunci când segmentul afectat este mobilizat pasiv.
Spasticitatea poate avea un impact major asupra confortului, posturii și funcției, ducând la creșterea riscului de apariție a complicațiilor, cum ar fi contracturile și ulcerele de presiune, afectând calitatea vieții persoanei.
Spasticitatea poate fi rezultatul unui număr de afecțiuni neurologice, incluzând accidentul vascular cerebral, traumatismele cranio-cerebrale, scleroza multiplă, traumatismul vertebromedular și paralizia cerebrală.
Aproximativ 30% dintre pacienții cu accident vascular cerebral, 60% din pacienții cu scleroză multiplă severă și 75% din cei cu dizabilitate post – traumatisme vertebro – medulare dezvoltă spasticitate care necesită tratament.
Spasticitatea poate apărea la câteva săptămâni, luni sau chiar ani după un accident vascular cerebral; s-a demonstrat că, de fapt, nu reprezintă doar consecința daunelor cerebrale, ci și urmarea unui set de procese care determină sistemul nervos să se reorganizeze pentru compensarea acestor daune.

 

AFLA MAI MULTE DIN BROȘURĂ: SPASTICITATEA DUPĂ ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL

Spitale în care se poate realiza tratament prin tromboliză intravenoasă și proceduri endovasculare (trombectomii) pentru pacienții cu accident vascular cerebral ischemic acut.

Spitale în care se poate realiza tratament prin tromboliză intravenoasă pentru pacienții cu accident vascular cerebral ischemic acut

Articole Recente

  • BROȘURĂ: SPASTICITATEA DUPĂ ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL
    CE ESTE ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL?   Este o afectare cerebrală cauzată de întreruperea alimentării cu sânge oxigenat a unei zone a creierului ...
  • BROȘURI: VIAȚA DUPĂ UN ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL
    Viața unei persoane se poate schimba foarte mult după un accident vascular cerebral. La fel și viața celor apropiați, care trebuie să îi ajute să ...
  • Spasticitatea Post-AVC
    Ce este spasticitatea?   Spasticitatea este una dintre complicațiile cele mai frecvente ale accidentului vascular cerebral. Se caracterizează ...
  • ANGIE
    14-20 martie este săptămâna de conștientizare asupra afecțiunilor cerebrale. De această dată ne concentrăm atenția asupra importanței cercetării în ...
  • Dr-Silke-Hopf-JensenBrain Awareness Week
    Săptămâna 14-20 martie a fost dedicată conștientizării afecțiunilor cerebrale, iar SAFE STROKE – Alianța STROKE pentru Europa a dedicat aceste ...